
Faglig drypp
Terminologi for vansker med språk hos barn og unge
I konsensusrapporten Catalise foreslås termen språkforstyrrelser for barn som har vedvarende problemer med språket utover fire-femårsalder.

Faglig drypp
Hva er utviklingsmessige språkforstyrrelser?
DLD er en frekvent lærevanske, samtidig som den fortsatt er ganske ukjent. Se konsensusrapporten Catalise for å lære mer.

Faglig drypp
Kan man forutsi hvem som vil få utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD)?
Det er vanskelig å predikere hvem som får DLD, spesielt hos de yngste barna. Økende alder og vansker med flere språklige områder er risikofaktorer, særlig vansker med språkforståelse. Innlegget er basert på konsensusrapporten Catalise.

Faglig drypp
Kartlegging: Språktreet
Skreddersydde tiltak krever systematisk kartlegging. Språktreet (forenklet av Law, 2000) kan være et nyttig verktøy for å få overblikk over barnets kommunikative/språklige styrker og svakheter.

Faglig drypp
Tidlig innsats: Språkkartlegging
Tidlig identifisering av språkforstyrrelser (DLD) forutsetter at det blir satt i gang kvalifiserte språkpedagogiske tiltak.

Faglig drypp
Tips til evidensbasert innhold i språkgrupper
Hva gjør man egentlig i en språkgruppe, lurte jeg da jeg var fersk spesialpedagog. Her en noen tips til innhold i språkgrupper i barnehagen eller skolen. Les enda mer om dette på forskning.no her.

Faglig drypp
Mer om språkgrupper
4-åringer med betraktelig svakere språkferdigheter enn jevnaldrende har ofte behov for systematiske- og målrettede språkpedagogisk opplegg, i tillegg til et godt allmennpedagogisk tilbud.

Faglig drypp
Eksempel på helhetlige tiltak
Barn med DLD har behov for mer enn kun systematisk språkstimulering. Tenk helhetlig med tanke på at barnet skal leve med vansken. Da er det blant annet lurt at barnet blir kjent med kommunikasjonsstrategier hen kan bruke.

Faglig drypp
Kontroversen rundt munnmotorisk trening og uttalevansker
Bruk av munnmotoriske øvelser eller hjelpemidler som fløyter og sugerør av ulik tykkelse for å forbedre uttale, er et kontroversielt tema blant logopeder.

Faglig drypp
Minikids: Direkte stammetiltak for barnehagebarn (og yngre skolebarn)
Teksten i posten er hentet fra Utdanningsforskning.no: Stammebehandling av barnehagebarn - norske logopeders praksis

Faglig drypp
Språklydvansker (uttalevansker): R-lyd
R-lyden er nok den språklyden logopeder blir spurt om oftest. Nå har vi endelig norske normer på når R-lyden er forventet å være tilegnet.